Pages

1/17/16

Q/A - answers

 1. Tenkte jeg kunne svare på spørsmålene jeg fikk da jeg hadde et så kalt Q/A innlegg. Aldri hatt noe lignende før så en gang må jo være den første. Ikke sant? ;) Det var fem spørsmål som ble lagt igjen i innlegget, og et par som sendte meg mail ang hva de ønsket å lese mer av. De fleste ønsket at jeg skulle laste opp mer bilder fra turene mine, flere outfit bilder og diverse reisetips. Jeg skal prøve å gjøre mitt beste. :) 
  Jeg skal prøve å svare på spørsmålene nedenfor så godt jeg kan;

  Hvordan ble du professionell fotograf?
  Jeg vil ikke si at jeg kan kalle meg en profesjonell fotograf med tanke på at jeg ikke har noen utdannelse eller fagbrevet i foto, men ordet dyktig passer kanskje bedre? :) Jeg har tatt bilder siden jeg var liten, og har alltid syns det har vært utrolig kjekt å fotografere. Det første speilreflekskameraet mitt fikk jeg da jeg ble konfirmert. Etter da tok det helt av. En rekke bilder ble tatt, å da jeg skulle begynne på videregående valgte jeg å gå på Medie & Kommunikasjon. På de to årene ble foto enda mer interessant, og ila 2009 kjøpte jeg studioutstyr å begynte å fotografere en rekke portretter. Etter flere år med hardt arbeid fikk jeg jobbtilbud hos Foto Erik (fotobutikk i Haugesund Sentrum) der tilbudet var å bli deres fulltids fotograf. For en 20'åring var dette drømmen, og jeg takket ja til tilbudet. Nå har jeg jobbet som fotograf hos Foto Erik i over to år. Jeg vil nå si at jeg har god erfaring med studiofotografering, portrett foto og ulike fotooppdrag for bedrifter. Usikker på hvordan jeg kan svare på "hvordan" jeg ble det jeg er nå, men vil tippe hardt arbeid og stahet er svaret. :) 

  Hvordan får du råd og tid til å reise så mye som du gjør? :) Har du noen tips til å bli bedre på å dele opp ferien og spare til feriene dine?
  Ønsker du å reise mye sier det seg litt selv at man må være flink til å spare for å kunne ha råd til alle turene. I stedet for å bruke penger på f.eks tobakk og alkohol sparer jeg pengene til forskjellige turer. Å JA du sparer mye dersom du ikke drikker så ofte. :) I tillegg er jeg sparsom når det kommer til strøm, bil, mobil og andre faste utgifter. Ønsker du å besøke flere destinasjoner på ett år er det smart å ta kortere turer. I stedet for at jeg er tre uker i f. eks Spania, deler jeg ukene og helgene opp slik at jeg kan reise mye mer. Noen mener det er stress å reise til en ny plass å kun være der få dager, men ikke dersom du utnytter turen max og planlegger turen godt. I fjor brukte jeg mine 21 feriedager på å reise til London to ganger, Marbella, Dubai, Alicante, St. Thomas i Karibien og til New York. :) I år blir det nok noe lignende. Allerede nå vet jeg at Alexander og jeg skal besøke Ullensvang Hotell en helg, jeg skal nok shoppe litt i London, kanskje til Hellas, Paris, Gdansk og til et tropisk land som f. eks Thailand eller Vietnam. Noen turer blir spontane mens andre blir godt planlagt. :) Mine tips er å se verdien i det med å reise å oppleve noe nytt å ikke alltid ta det letteste og billigste valget som fører til at du får de samme feriene hvert år. Vent heller en mnd ekstra med å bestille slik at du får litt bedre råd å velg litt kortere reiser. Et tips for å få inn mer penger til deg selv er å selge ting du ikke trenger. Hva med å selge å bli med på bruktmarkeder, selge gamle filmer, CDer, møbler og diverse? :) En ny destinasjon, opplevelse og minne for livet er vell mer verdt enn en fin veske? ;)

  Hva er dine favoritt objektiver? Kan du lage et innlegg å beskrive forskjellen på dem?
  Ja, jeg kan med glede lage et innlegg over alle objektivene mine å vise dere forskjellen på de enkelte. Mine favoritt objektiver må være 50mm fra Sigma og Carl Zeiss og min 35mm fra Sigma. Elsker avstanden og klarheten i disse objektivene. Begge gir flotte bilder, og kan brukes til så sinnsykt mye forskjellig. Etter min mening er de perfekte. Jeg bruker dem til alt i fra stillbilder, portretter, landskap, natur, mat og produktbilder. 

  Do you use Photoshop or Lightroom to edit your images? How much do you edit them?
  I normally only use Lightroom. Thats because I think its the easiest way to edit them and its just easier to deal with. I like Photoshop but I guess I'm tired of all the layers and so on. Ha ha. I have a rule to shoot the images the way I want it first so I dont have to edit my images so much afterwards. Normally it takes around 2-3 minutes to edit 10 images. 

  Vil du anbefale andre fotografspirer til å følge drømmen, eller satse på en sikrere jobb med større arbeidsmarked? Hvor vanskelig syntes du det er å få jobb innenfor foto? Noen tips når det kommer til å drive enkeltmannsforetak?
  Jeg syns ALLE skal følge drømmen sin. Uansett hva du skulle ønske å jobbe med, skal du alltid følge magefølelsene. Du lever kun en gang! gjentar - EN GANG! Ha ha. Du er skapt for å ta kjangser og alle velger selv hva de ønsker å jobbe som. Da jeg sa til folk at jeg skulle bli fotograf var det ikke så mange som støttet meg. De fleste spurte om hva jeg skulle jobbe som på fulltid, hva med en sikrere utdannelse, hva med fremtiden min, hva om folk sluttet å fotografere seg osv. - Ja, hva så? Det er IKKE deres problem. Hvordan kan du vite om det går bra eller ikke dersom du aldri prøver? Det er bedre å feile enn å aldri ha prøvd. Det deiligste av alt er når du får det til (noe som du gjør dersom du går inn for det), er å si det til dem som ikke støttet deg. Vis dem hvem som har feil. :) 
  Det koster selvsagt en del å starte et eget firma med tanke på alt utstyret du må ha og dersom du ønsker å trenger et lokale. Er det ikke da bedre å bruke et par år på å spare opp pengene du trenger å deretter følge drømmen, eller syns du det er bedre å ikke spare noe å sutre over at du ikke kommer til å oppnå drømmen din? :) Hvor sterkt ønsker du å bli fotograf?
  Jeg ble ikke fotograf over natten selv. Jeg ble fortalt at jeg burde studere å få meg en a4 jobb slik at jeg hadde noe å falle tilbake på. Nesten to år gikk jeg på lærerskolen på Stord. Uansett hvor kjekt jeg hadde det var det alltid den tanken i hodet mitt som dukket opp "hvorfor gjør jeg dette? Jeg ønsker ikke å jobbe som lærer". Ja, hvorfor skal jeg da gå på lærerskolen? Hvorfor ikke bruke de to årene på å bygge meg opp, spare penger og følge drømmen? Fordi jeg ikke hørte på meg selv men på hva andre mente jeg burde gjøre. Du hører på de som ikke har samme lidenskap for foto, på de som ikke drømmer om det samme som deg. Det gir jo ikke mening egentlig? Ha ha. Til alle som spør meg om å følge drømmen å som ønsker å bli fotograf - GO FOR IT!! YOU CAN DO IT! 
  Det er ikke vanskelig å få jobb innen foto dersom du jobber hardt, leverer bra, ikke er redd for å gjøre gratis/dårlig betalte jobber og ikke er redd for å spørre om oppdrag. :) Vet ikke folk om deg må du få dem til å se deg. :) Lag deg profil på Facebook, Instagram og Twitter. Markedsfør deg rett og promoter deg selv. Gjør deg synlig. :)
  Skal du drive for deg selv å opprette et enkeltmannsforetak anbefaler jeg å snakke med en rådgiver og skaffe deg en regnskapsfører. :) Mer tips kan jeg dessverre ikke komme med. :) 

  Håper jeg svarte OK på spørsmålene deres. :) Ha en flott søndag videre! 
Blogglistenhits

1 comment:


 1. If you're ready to start taking your t shirt design skills to the next level, you can find a free, simple, easy-to-follow Link, Did I mention it's free? Check it out!
  design dine egne banner

  ReplyDelete

Copyright @ Anne Marthe Widvey . Blog Design by KotrynaBassDesign