Pages

12/31/14

Hvordan ta bilder av fyrverkeri


Da er det tid for å ta bilder av fyrverkeriene ikveld! Nedenfor er et par tips for å få flotte nyttårsbilder. 
(Bildene nedenfor er fra 2010... finner ikke bildene jeg tok i fjor. :) )

FOTGRAFERINGSTIPS:
1.  STATIV
Stativ er et must for nattfotografering. Det er stort sett umulig å få skarpe bilder og fotografere uten stativ om natten. Det er fordi eksponeringstidene ofte blir lenger enn ett sekund, og så lenge er det ikke mulig å holde kameraet helt stille uten noen form for støtte. Har du ikke stativ, kan du plassere kameraet på f. eks et bord eller lignende. :) 

2. SELVUTLØSER
En selvutløser er et viktig hjelpemiddel for å unngå det ekstra støyet i bildene dine. Det kan fort komme litt støy eller at bilde ikke blir 100% klart fordi du trykker på utløseren selv. Bruk en selvutløser med låsemekanisme slik at du kan ta bilder med lang lukkertid uten at du behøver å røre kameraet. Jeg anbefaler ikke å bruke selvutløseren på kameraet ditt, men om du ikke har noe annet bør du bruke den. :) 

3. LAV ISO
Når kameraet står på stativ kan du med fordel bruke LAV ISO. Lav ISO vil si f. eks 100. Dette vil gi deg den aller beste bildekvaliteten, og du får minimalt med støy i bildene dine. :) 

4. FOKUSERING
Når det kommer til fokuset i bildene dine, anbefaler jeg å sette kameraet på manuelt fokus. Det vil si at du velger hvor fokuset skal være selv. Setter du objektivet på autofokus, vil kameraet slite med å finne noe å fokusere på. 

5. EKSPONERINGSTID/ LUKKERTID
Lukkertiden må tilpasses lysintensisteten i motivet ditt. Noen ganger ser man tydelig at himmelen over et bylandskap kan være lyst opp, særlig hvis det er tåkete eller yr i luften som fanger opp lampelysene. Det er vanskelig å sette et nøyaktig tall på eksponeringen/lukkertiden, men jeg vil anbefale deg å starte med de grunninnstillingene som er her og heller variere om det blir for lyst/mørkt. På de fleste kameraene vrir du på "tannhjulet" for å stille lukkertiden. :) 

Nedenfor ser du et eksempel på hvilke instillingsvalg du har på Canon & Nikon. 


INNSTILLINGER TIL FYRVERKERIFOTOGRAFERING: 

CANON
Til avansert nattfotografering anbefaler jeg programmet M
Start gjerne med denne kombinasjonen:
ISO: 100, Tid: 8" sek. og blender ƒ:8. 
Hvis bildet blir for mørkt kan du fordoble tiden. Hvis bildet blir for lyst kan du halvere tiden. 
(skru til venstre for å fordoble tiden, og skru til høyre for å halvere tiden). 
****
NIKON
Til avansert nattfotografering anbefaler jeg programmet M
Start gjerne med denne kombinasjonen:ISO: 100, Tid: 8" sek. og blender ƒ:8. 
Hvis bildet blir for mørkt kan du fordoble tiden. Hvis bildet blir for lyst kan du halvere tiden. 
(skru til venstre for å fordoble tiden, og skru til høyre for å halvere tiden). 


En eksponeringstid/lukkertid på flere sekunder kan/er nødvendig når du ska ta bilder med høy bildekvalitet om natten. De fleste kan eksponeres i hele 30 sekunder med AV/A programmet. OBS! Husk at 30 sekunder tar tid! Du får ikke bildet med en gang du trykker på utløseren. Det tar faktisk hele 30 sekunder for å ta bildet. IKKE SLÅ AV KAMERAET! :) 

Hvis du ønsker å eksponere lenger enn 30 sekunder må du bruke programmet M for manuelt, og velge B på lukkertiden som står for Bulb. Det vil si at du trykker først en gang, deretter må du trykke selv når du ønsker at bildet skal avsluttes. Du kan godt bruke programmet AV/A om du først vil prøve deg litt frem, men etter hvert vil du nok også bruke M programmer for å få bedre kontroll. :)

Håper tipsene og innstillingene hjelper deg til å få gode bilder. 

Godt nyttår!! :) Blogglistenhits

No comments:

Post a Comment

Copyright @ Anne Marthe Widvey . Blog Design by KotrynaBassDesign