Pages

5/30/14

What to see in Florence

Skal du til Firenze i nærmeste framtid, bør du absolutt sette av et par dager til å se alt denne byen har å tilby.  I Firenze finner du en rekke museer, palasser og kirker. Noen av de største kunstskattene i verden ligger i denne byen. De mest populære og viktigste områdene i Firenze er blant annet katedralen, dåpskapellet, Uffizi, Bargello, Accademia og broen Ponte Vecchio. Kirkene Santa Maria Novella og Santa Croce har kjempe flotte kunstgallerier, og biblioteket i San Lorenzo tibyr en fantastisk utstilling av Michelangelos verk. Har du lyst til å oppleve flott arkitektur og kunst, bør du vandre i noen av de eldste gatene i byen. Ta deg en spasertur langs elven Arno, og deretter kan du krysse Ponte Vecchio for å oppleve flott utsikt og sjarmerende butikker. Når du går over broen, kommer du til Oltrarno. Oltrarno betyr rett og slett "den andre siden av Arno". Pass på å sette av nok tid til å se den store og flotte kunstsamlingen som er plassert i Palazzo Pitti. Når du blir lei av museer og utstillinger, kan du bruke tiden til å se deg rundt utendørs. Har du lyst til å oppleve noe utenfor selve sentrum, kan du sette av et par timer for å oppleve Boboli hagene, eller spasere opp bakken til kirken San Miniato al Monte og oppleve en fortryllende utsikt over Firenze. Hvis du vil ta taxi til San Miniato al Monte, koster det kun 15 euro fra togstasjonen. :)

Firenze er absolutt en by du bør ha på "Where to travel" lista di! :)

***

IL DUOMO - KATEDRALEN
Den praktfulle renessansekuppelen til Il Duomo rager høyt over byen. Katedralen er tegnet av Filippo Brunelleschi, og er oppkalt til ære for Santa Maria del Fiore. En utrolig flott bygning som du absolutt bør ta deg tid til å se. Arnolfo Di Cambio startet byggingen av katedralen på slutten av det 13. århundre, og kuppelen, som dominerer utvendig ble bygget på 15-tallet av Filippo Brunelleschi. Til høyre for katedralen, finner du en statue av hver av disse viktige arkitektene. Tenk at det tok hele to århundrer før katedralen ble ferdig! Domkirken er også den fjerde største i verden, etter St. Peters kirken i Roma, St. Paul's i London og Il Duomo i Milano.

Inngang til katedralen i Firenze er gratis, og til tider kan det være lang kø for å komme inn. Ikke bekymre deg for køen, det går fort framover, og du kommer ganske raskt inn! :) Husk at når du skal inn i selve katedralen, bør du lese gjennom reglene som står oppslått utenfor. Her er det nemlig kleskode: Shorts, korte skjørt og bare skuldre er ikke tillatt. Det er også noen regler for bruken av mobil og kamera. Du kan leie lyd guider for å få mest mulig ut av besøket i katedralen. Det koster 2-2,50 euro per person. Vil du opp i tårnet, koster det 10 euro. MEN billetten du kjøper, kan brukes i 24 timer. Denne billetten kan du også bruke andre steder. :)


SANTA CROCE


BOBOLI GARDEN
Boboli hagen er et av de største friluftsmuseene i Firenze. Parken har eiketrær som er flere hundre år gamle, flotte skulpturer og fontener. De mange stiene i denne store parken gir fredelig ly fra sentrum.
For å komme inn i Boboli hagen, må du kjøpe billett. Er du under 25 år, koster billetten 6 euro, og er du over 25 år koster den 10 euro. Bor du i Firenze, kommer du gratis inn :) Du kan kjøpe billett som også dekker inngang til palasset.  Museet er stengt første og siste mandag hver mnd. 

TIPS TIL FOTOGRAFEN
Hvis du ønsker du å ta flotte portrettbilder i Firenze, anbefaler jeg en tur til Boboli hagene. Her får du et enormt utvalg av forskjellige portrettbakgrunner. :)


FIESOLE
Landsbyen Fiesole ligger ved foten av åsene i Mugello-området ca åtte km fra Firenze. Byen er kjent for sine romerske og etruskiske ruiner. Om du ønsker å besøke ruinene og landsbyen, går det busser fra busstasjonen i Firenze. Bussturen kostet 2 euro og tok ca 15 minutter. Finner du ikke bussen, kan du ta taxi som koster ca 20 euro per vei. 

I Fiesole er det en del restauranter og cafeer, det er forskjellige museer og et par suvenirbutikker. Du kan se blant annet Duomo di San Romolo, kirken San Francesco som er fra 1400-tallet og et romersk teaterannlegg. Vi hadde så pass god tid dagen vi skulle reise hjem, at vi bestemte oss for å ta turen for å se på ruinene. Jeg angrer ikke et sekund! Jeg har sett ruiner fra romertiden før, og blir like fasinert hver gang. Anbefaler alle å ta turen uansett om du ikke er så intressert i ruiner. :)PONTE VECCHIO
Broen Ponte Vecchio er åpent døgnet rundt. Butikkene på broen er derimot bare åpne på dagtid. Åpningstidene varierer fra sommersesong til vintersesong. Det har vært butikker på Ponte Vecchio siden det 13. århundre. Før var det alle typer butikker, inkludert slaktere og fiskehandlere. I senere tid bestemte Ferdinand at bare gullsmeder og diamantforhandlere skulle få lov til å ha butikker på broen. Du bør ta turen til broen både når butikkene er åpne, og når de er stengt. Om kvelden har butikkene trepersienner/-gitter foran vinduene, og de ser ut som kofferter og trekister. Stilig ikke sant? :) 

UTSIKTEN FRA SAN MINIATO AL MONTE
For å nyte en fin utsikt over hele byen, kan du spasere eller ta taxi til kirken San Miniato al Monte. Her er det både restauranter og små cafeer hvor du kan kjøpe god mat, mens du nyter utsikten. Som nevnt tidligere, koster det mellom 10-15 euro hit med taxi fra togstasjonen. :)

PALAZZO VECCHIO
Palazzo Vecchio er en av de mest underholdende museene i Firenze. Du kan klatre til topps i tårnet, du kan se forskjellige våpen, statuer og de flotte rommene i bygget. Her kan du velge om du ønsker å kjøpe billett til kun tårnet, eller for hele bygget. Her varierer prisen etter hvor gammel du er. :) 

Vil du gå helt til topps i tårnet,  bør du ikke ha vært på beina hele dagen. Mamma og jeg gikk der om kvelden, og jeg kan love dere at vi ble slitne etter å ha gått i alle trappene. - MEN det var vertd det. Utstikten var helt fantastsik, og du kunne se absolutt alt! Du fikk se hele katedralen, alle kirkene, broen og resten av storbyen. En utsikt jeg aldri kommer til å glemme. :) 

PS! Bildene av Duomoen ovenfor er tatt fra dette tårnet. :)PIAZZA DELLA SIGNORIA
Den åpne plassen ved Palazzo Vecchio heter Piazza Della Signoria. Her finner du utrolig mange flotte skulpturer fra kjente kunstnere, blant annet David (en kopi) av Michelangelo. 
I tillegg er det flere koselige restauranter her som har både innendørs- og utendørs servering.
Et perfekt sted å slappe litt av før man drar videre på mer sightseeing.  :-)


No comments:

Post a Comment

Copyright @ Anne Marthe Widvey . Blog Design by KotrynaBassDesign